Tuesday, November 24, 2009

واکنش ها به سفر محمود احمدی نژاد از دید روزنامه نگار برزیلی



حسین آرین

محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری ایران، در آغاز سفر خود به آفریقا و آمریکای لاتین، وارد برزیل شده و قرار است پس ازامضای قرارداد های تجاری با این کشور و دیدار با نمایندگان کنگره برزیل، در یک کنفرانس خبری نیز شرکت کند.

به گزارش برخی از رسانههای بینالمللی، تظاهراتی هم در مخالفت با سفر احمدی نژاد به برزیل بر پا شده است.

در این مورد با سامی ادگیرنی، تحلیگر سیاسی روزنامه پر تیراژ «فولا دا سائوپائولو» گفتوگو کرده و از دیده هایش و نیز نظر کلی رسانه های و شهروندان برزیلی در مورد سفر رئیس دولت ایران به آن کشور پرسیده ایم.

سامی ادگیرنی: بسیاری از روزنامه های برزیلی سفر محمود احمدی نژاد به برزیل را «زیانبار» توصیف کردند و بیشتر روزنامه ها و شبکه های تلویزیونی، دعوت از احمدی نژاد را «خطای» دولت برزیل و سیاست خارجی آن دانسته اند و برخی از آنها نیز دعوت از محمود احمدی نژاد را برای برزیل و دیپلماسی این کشور از دید «جامعه مدنی» زیانبار دانسه اند.

در همین زمان تظاهراتی هم علیه سفر محمود احمدی نژاد در برزیل برپا شد. اما ارزیابی عمومی جامعه برزیل درباره این سفر کار ساده ای نیست. آنهایی که مخالف این سفرند نظر خودشان را با برپایی تظاهرات بیان کردند. ولی موافقان کاری انجام ندادند.

به باور من بیشتر مردم برزیل اهمیتی به سفر رئیس جمهور ایران نمی دهند. اما بسیاری از محافل سیاسی نیز با تصمیم دولت برزیل برای گفتوگو و دیالوگ با دولت ایران موافقند. دولت برزیل می خواهد که با همه دولت های جهان دیالوگ و گفتوگویی صریح و بی پیرایه داشته باشد. به همین جهت هم با اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین و همچنین با ایران رابطه دارد.

در این میان صدای موافقان کار لزوما شنیده نمی شود. ولی این محافل و افراد هم در جامعه برزیل وجود دارند.

* خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی ایران- ایرنا- می گوید که جمعا ۵۰۰ نفر همجنس گرا و یا از بازماندگان و مدعیان واقعه هولوکاست علیه سفر محمود احمدی نژاد به برزیل دست به تظاهرات زدند. آیا همین طور است ؟

تظاهراتی در سطح کشور برپا شد. البته بیشتر تظاهرات کنندگان را یهودیان و همجنسگراها تشکیل می دادند. تظاهرکنندگان اعلام کردند که با تصمیم لولا داسیلوا ( یا واسیلوا) رئیس جمهور برزیل برای برقراری رابطه نزدیک با دولت آقای احمدی نژاد مخالفند.

اما در مورد شمار تظاهرات کنندگان باید بگویم که رسانه های برزیلی آن را بین ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر گزارش کردند. در این رابطه آنچه که با اطمینان می شود گفت این است که تظاهرات بسیار پر سرو صدا بود و افرادی هم از طبقه متوسط، بازرگانان و دانشگاهیان در آن شرکت داشتند. اما در مجموع تظاهرات گسترده نبود.

آیا دولت برزیل از مسائل امنیتی و داخلی ایران آگاه است؟ به ویژه در زمینه حقوق بشر و اینکه شماری از سازمان های بین المللی درهمین مورد به شدت از تهران انتقاد کرده اند؟ اصولا مسئله حقوق بشر در ایران برای دولت برزیل اهمیت دارد؟ یا اینکه منافع اقتصادی و روابط تجاری با ایران در الویت است؟

نه به هیچ وجه. به همین جهت هم کمیته حقوق بشر مجمع عمومی سازمان ملل از برزیل انتقاد کرده است.

پرزیدنت لولا داسیلوا دو روز بعد از انتخابات دوره نهم (اصلاح: دوره دهم ر/ف) ریاست جمهوری در ایران و نتیجه بحث برانگیز آن، به علت سخنانش در این مورد به شدت مود انتقاد شدید در برزیل قرار گرفت. البته منظور ایشان این بود که برزیل نباید در مسائل داخلی سایر کشورها دخالت کند. به گفته وی، ممکن است برزیل با برخی از سیاست های دولت ایران از جمله در زمینه حقوق بشر مخالف باشد، ولی هر نوع تغییر سیاسی باید از داخل ایران سرچشمه بگیرد، نه از خارج و با دخالت سایر کشورها.

دولت برزیل احتمالا در مذاکرات خود به آقای احمدی نژاد گفته است که سخنان او را درباره واقعه هولوکاست نمی پسندد. یا اینکه نکاتی را درباره حقوق بشر در ایران به وی یادآوری کرده است. ولی این دولت می داند که پافراتر گذاشتن از یادآوری و یا ارسال پیام های سیاسی دوستانه، مخاطره آمیز است و نتیجه ای ندارد.

No comments:

Post a Comment

درخواست صدور حکم بازداشت بین المللی برای خامنه ای

Image and video hosting by TinyPic